14.3.2013

Lomaviikko Internetistä?


Näin Aivoviikolla aloin miettiä, mikä informaatiotulva meihin ”netti-käyttäjiin” päivittäin kohdistuu. Aloitellessani projektitöitä lähes kaksikymmentä vuotta sitten työvälineet ja työtavatkin olivat melko erilaisia, kuin nykyään. Järjestössä, missä työskentelin, oli yksi tietokone, joka oli tarkoitettu etupäässä kirjanpidon ja asiakasrekistereiden ylläpitoon. Silloin tällöin sillä sai tehdä myös esitteen tai tiedotteen, mutta käyttö oli hyvin vähäistä ja säänneltyä.

Verkosto- ja yhteistyökumppanit haettiin selaamalla paikallista puhelinluetteloa ja ottamalla yhteyttä joko kirjeitse tai puhelimitse. Tuolloin ensimmäinen yhteydenotto tuntemattomaan tahoon ei ollut niin helppoa ja matalakynnyksistä kuin nykyään, jolloin voi surffailla Internet-sivuilla mielin määrin ja etsiä kohteesta jo etukäteen tietoja. Nykyään kynnys on madaltunut, ja tuntemattomiakin tahoja lähestytään suoraviivaisesti.

Kun aamuisin avaa sähköpostin, niin sieltä löytyy kaikenlaista: yhteydenottopyyntöjä, mainoksia, esitteitä, kyselyitä, linkkivinkkejä, uutiskirjeitä jne. Informaatiotulva kasvaa päivä päivältä ja välillä on jopa vaikea erottaa, mikä kannattaa noteerata ja mikä ei. En silti entisiä aikoja kaipaa; kyllä nykyiset välineet ja menetelmät helpottavat huomattavasti työntekoa. Välillä kuitenkin väistämättä tulee mieleen, mitä tapahtuisi, jos nykyiset työvälineet lakkaisivatkin toimimasta esim. massiivisen sähkökatkoksen vuoksi? Kenellä on puhelinnumerot muualla muistissa, kuin puhelimessa tai tietokoneella? Osoitteet? Ystävien syntymäpäivät? Voi olla, että työnteko olisi alkuun vaikeaa, mutta ehkäpä olisi terveellistä pitää silloin tällöin lomaa Internetistä ja harrastaa aivojumppaa muulla tavoin? 

  http://yle.fi/uutiset/muista_treenata_muistiasi/6496301

Kirjoittaja: Aulikki Viippola, koordinaattori

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti