13.1.2013

Ulkoiluvaatetus kuntoon, kipin kapin!

Aihe ei ole kuntoutuksen kannalta ehkä kaikkein tärkein, mutta varmuudella juuri nyt ajankohtainen. En myöskään tiedä, onko kirjoitus kaikkein tyylikkäin tämän blogin alkuun, mutta menköön.

Kierrellessäni kahden koirani kanssa lähipuistossa ja kaduilla, on pystyssä pysmiseni viime päivinä ollut varsinaisen taiteilun tulos. Kun toinen koira tähtää ihan toiseen suuntaan, kuin toinen (tiedän, se on vaan koulutuskysymys...) ja kun jalkojen alla on pelkkää jäätä, on oikeastaan ihme, etten vielä ole liukastunut ja kaatunut. Kotikaupunkini jalkakäytävät ovat nyt todella vaaralliset. Lumien sulattua ja pakkasten myötä uudelleen jäädyttyä on liukasta.  Taloyhtiöiden edustat ovat vaihtelevasti hiekoitetut;  jokaista askelta pitää harkita tarkkaan.

Itseäni enemmän olen kuitenkin huolissani ulkona liikkuvien ikähmisten turvallisuudesta. Vastaamme tulleilla iäkkäillä ihmisillä harvoin on asianmukaiset ulkoiluvarusteet. Yleensä, varsinkin rouva-ihmisillä on päällään ohut popliinitakki ja jaloissa jalkineet, jotka on tarkoitettu liikkumiseen lumettomana aikana. Ja kun toisessa kädessä on ostoskassi ja toisessa käsilaukku, on keskittyminen askeltamiseen huonoa. Tilannetta ei helpota kova pakkanen ja hyinen tuuli. Kaatumisen riski on todella suuri. Itse kannan mukanani puhelinta, jotta voin tarvitaessa soittaa apua paikalle, jos kohtaamme jonkun maahan kaatuneena.

Voi omaiset, läheiset, lapset ja ystävät, joilla on lähipiirissänne ikäihmisiä. Huolehtikaa viimeistään nyt, että ulkoilupukeutuminen on asianmukainen: lämmin takki, kunnon päähine, nilkkaniveltä tukevat ja karkeapohjaiset jalkineet, liukuesteet pohjissa. Ja reppu selkään, niin kädet vapautuvat vaikkapa kävelysauvojen käyttöön. Niissä on hyvät piikit, jotka antavat turvaa kulkemiseen. Kaupassa myyjä varmasti auttaa repun pukemisessa, jos se muuten tuntuu hankalalta.

Tänään kiersimme koirien kanssa perinteisellä sunnuntailenkillämme Turun Tuomiokiron ympäri. Matkalla tapasimme hyvin iäkkään rouvan, joka oli kerrankin juuri niin asianmukaisesti pukeutunut, kuin suinkin. Hänellä oli päällään värikäs laskettelutakki, korvat peittävä turkispäähine, ulkoiluhousut, talvilenkkarit liukuesteillä vahvistettuina ja molemmissa käsissä kävelykepit piikkeineen. Rouva oli varmuudella lähes 90-vuotias ja meno oli hidasta. Mutta hymy kasvoillaan hän kertoi koiraani rapsuttaessaan menevänsä sunnuntaiaamun jumalanpalvelukseen, joten  hieman oli kiire. Katselin iloissani tuota urheilullisesti varustautunutta rouvaa, kun hän kiipesi kirkon portaita ylös.

Nyt urheiluliikkeissä on alennusmyyntien aika, ja liukuesteitä jalkineisiin saa ostaa vaikka mistä, ainakin pikasuutareilta. Kaikki kipin kapin läheisen ikäihmisen kanssa ostoksille! Hyvää sunnuntaita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti